Thuiswerken, of je het nu gedwongen moet vanwege het coronavirus of vrijwillig weleens aan de keukentafel gaat zitten, het blijkt keer op keer een uitdaging om thuis net zo productief te zijn als op kantoor. Om je te helpen alle afleiding te weerstaan, leggen we je in dit artikel een aantal handige tips voor. Zo kun je in ieder geval zeggen dat je er alles aan doet om ook thuis zo productief mogelijk te werken ?. Lees snel verder en ga er mee aan de slag!

Meer over thuiswerken

Wanneer je thuis gaat werken heb je ten eerste de juiste faciliteiten nodig. Een goed afgesteld bureau en werkende pc of laptop liggen natuurlijk voor de hand. Maar ook de toegang tot de bestanden die je nodig hebt voor je werk, de snelheid van je internet of wifi en de kwaliteit van je webcam zijn belangrijk om vanuit huis dezelfde kwaliteit te leveren als op kantoor. Gelukkig kun je tegenwoordig via programma’s als Skype en Microsoft Teams ook belangrijke vergadering vanuit huis bijwonen. Zo kan in principe al het werk gewoon doorgaan.

Toch is het lang niet altijd voor iedereen mogelijk om thuis net zo productief te zijn als op kantoor. Of dit nu ligt aan de afleidingen van thuis of het gebrek aan een volwaardige werkplek, het kan erg frustrerend zijn als er om deze reden werk blijft liggen.

Om je zo goed mogelijk op weg te helpen hebben wij in de rest van dit artikel de belangrijkste voor- en nadelen van thuiswerken voor je op een rij gezet. Als afsluiting geven we je nog een aantal gouden tips waarmee jij het thuiswerken zo productief mogelijk kunt houden. Lees dus snel verder!

De voor- en nadelen van thuiswerken

Op het eerste oog denk je misschien dat thuiswerken alleen maar voordelen kent. Want zeg nou zelf, hoe heerlijk moet het wel niet zijn om later op te kunnen staan, geen last van files te hebben en af en toe in je huispak even de zon in te lopen? Precies, dat klinkt aantrekkelijk. Toch heeft thuiswerken ook zo zijn nadelen. Hieronder hebben wij de belangrijkste voor- en nadelen van thuiswerken dan ook even voor je op een rij gezet.

De voordelen:

  • Je kunt gebruik maken van je eigen tijdindeling (’s ochtends, ’s middags, ’s avonds, doordeweeks of in het weekend werken, zolang het werk het maar afkomt en je dit hebt afgestemd met je collega’s en leidinggevende)
  • Je hebt geen reistijd en kunt dus later je bed uit
  • De koffie van thuis is natuurlijk veel lekkerder en de lunch in veel gevallen goedkoper
  • Je hebt meer zelfstandigheid, je bent immers op jezelf aangewezen
  • Je kunt zo efficiënt mogelijk je tijd indelen. Zo kun je bijvoorbeeld werken terwijl je wacht op de loodgieter die iets moet komen maken

De nadelen:

  • Het werk is minder persoonlijk. Je hebt namelijk geen direct contact met collega’s
  • Het thuiswerken zorgt voor een gebrek aan teambuilding en ‘wij-gevoel’
  • Je bent afhankelijk van je eigen faciliteiten
  • Zonder goede zelfdiscipline is de vrijheid en zelfstandigheid die je krijgt lastig om mee om te gaan
  • Geen directe collega’s om mee te sparren, alles moet via de telefoon of Skype etc.

Zo zie je dat thuiswerken toch ook zo zijn nadelen kent. Gelukkig is daar iets aan te doen! In de volgende alinea bespreken we namelijk de belangrijkste tips waarmee je toch productief blijft werken, ook al zit je thuis. Lees dus snel verder!

De beste tips voor thuiswerken

Is thuiswerken nieuw voor je of ben je benieuwd hoe je (nog) productiever thuis kunt werken? Bekijk dan de onderstaande tips. Deze helpen je bij het creëren van een prettige thuiswerkplek en houden je gefocust op de belangrijke dingen.

  1. Zorg voor een vaste ochtendroutine waarbij je voldoende ontbijt. Dit geeft je energie om de dag mee te beginnen.
  2. Maak een vaste werkplek. Ga niet overal en nergens met je laptop zitten. Indien mogelijk doe je er goed aan om je werkplek in een aparte kamer te maken. Zo heb je mogelijk minder last van allerlei afleidingen.
  3. Stel dagelijks een aantal doelen. Het afvinken van je doelen motiveert om morgen weer aan de slag te gaan.
  4. Maak duidelijke afspraken met je partner of huisgenoten. Bijvoorbeeld over de kinderen, boodschappen en andere huishoudelijke klusjes.
  5. Neem pauze op vaste momenten. Dit zorgt voor ritme en betere concentratie tijdens de dag.
  6. Blijf natuurlijk communiceren met collega’s. Sluit de dag bijvoorbeeld altijd even af met een belletje. Zo valt het uiteraard ook op als een collega minder productief is. Help elkaar waar nodig.
  7. Zit de dag er op? Stop er dan ook mee. Een van de valkuilen van thuiswerken is nog snel even dat laatste dingetje afmaken na het eten. Je laptop of pc staat immers toch al op je te wachten. Ga je extra aan het werk in de avond? Grote kans dat je de volgende dag dan minder productief bent. Doe het dus niet als het niet nodig is.
  8. Zorg dat je de belangrijkste taken van de dag eerst uitvoert. ’s Ochtends heb je vaak meer energie en concentratie dan later op de dag.
  9. Blijf voldoende in beweging en laat je brein af en toe ook even rusten. Haal bijvoorbeeld twee keer per dag even een frisse neus met een ommetje van een paar minuten.
  10. Kijk op vaste momenten even op je telefoon. Misschien heb je wel een belangrijk appje van een collega of een klant gekregen. Leg je telefoon tussendoor buiten handbereik. Zo ben je wel gewoon bereikbaar voor telefoontjes van collega’s en klanten, maar voorkom je constante afleiding.
  11. Lunch op een andere plek dan waar je werkt. Als je luncht op je werkplek heb je al snel de neiging om door te werken. Als je even weg bent van je werkplek en een lekkere lunch voor jezelf maakt, kan je daarna weer gefocust aan het werk.

Heb je zelf nog een goede tip waarmee jij het thuiswerken zo productief mogelijk maakt? Deel hem dan vooral met ons! Wie weet voegen we hem toe aan dit artikel.

Heb je vragen of zoek je advies om productief thuis te kunnen werken?

Heb je na het lezen van dit artikel nog vragen of zoek je misschien advies waarmee jij toch productief thuis kunt werken? Mail ons dan op info@selectpro.nl, we helpen je graag!