Wat is loonheffing?

Loonheffing is de belasting over je bruto salaris die je iedere maand afstaat aan de belastingdienst. In Nederland is dit verplicht voor iedereen die werkt. Toch bestaat er soms nog veel onduidelijkheid over deze regel en alles wat er bij komt kijken. Denk bijvoorbeeld aan de loonheffingskorting en het formulier wat je in moet vullen wanneer je in dienst treedt bij je nieuwe baan. In dit artikel leggen we je daarom graag nog eens uit wat loonheffing precies is en waar jij allemaal rekening moet houden. Zo kom je niet voor verrassingen te staan!

Meer over loonheffing

Loonheffing is een verzameling van belastingen en premies die worden ingehouden van jouw bruto salaris. Zo blijft na het inhouden van deze en eventueel nog andere heffingen het netto salaris wat jij op je bankrekening ontvangt over.

Loonheffing betaal je niet alleen over je salaris. Het wordt namelijk ook ingehouden op het vakantiegeld, gemaakte overuren, een dertiende maand / bonus en een auto van de zaak. Je betaalt daarentegen geen loonheffing over de reiskostenvergoeding die je ontvangt van je werkgever. Ook studiekosten en maaltijdvergoedingen zijn vrij van deze heffing.

Zoals gezegd is loonheffing een verzameling van verschillende belastingen en premies. De volgende vier onderdelen vormen dus samen de heffing die van je bruto salaris wordt ingehouden:

  • Loonbelasting;
    • Loonbelasting betaal je zodat de overheid dit vervolgens in kan zetten om zaken als het onderwijs, de zorgkosten en nieuwe wegen te betalen.
  • Premie volksverzekeringen;
    • De premie die jij betaalt wordt gereserveerd voor sociale voorzieningen. Denk bijvoorbeeld aan AOW en kinderbijslag.
  • Premie werknemersverzekering;
    • De premie die jij betaalt wordt gereserveerd voor zieke, arbeidsongeschikte of werkloos geraakte werknemers in Nederland. De overheid gebruikt deze premie dus om uitkeringen van te betalen.
  • Bijdrage zorgverzekeringswet;
    • Deze bijdrage is afhankelijk van je inkomen. De overheid zorgt er hiermee voor dat de zorgkosten enigszins betaalbaar blijven voor iedereen.

Waarom betaal je loonheffing?

Waarom worden al die belastingen en premies dan precies verwerkt in de loonheffing? En waarom moet dit uitgerekend van jouw welverdiende salaris af?

Het antwoord op die vraag is vrij simpel. Nederland is namelijk een verzorgingsstaat. Dat betekent dat iedereen die een salaris, pensioen of een uitkering ontvangt bijdraagt aan dit sociale systeem. Op die manier kunnen we met zijn alle de zorg, het onderwijs en andere belangrijke sociale voorzieningen blijven betalen.

Verder zorgt de loonheffing er ook voor dat jij na het invullen van de jaarlijkse belastingaangifte niet in één keer een paar duizend euro moet betalen. Dat zou namelijk niet zo fijn zijn. Daarom wordt de heffing iedere maand van je salaris ingehouden. Daar merk je weinig van en als het goed is vallen de ingehouden en de te betalen loonheffingen aan het einde van het jaar tegen elkaar weg, wel zo makkelijk ?!

Wat is loonheffingskorting?

De loonheffingskorting is een korting op de belasting die je over je bruto salaris betaalt. Hierdoor hoef je dus minder loonheffing te betalen en ontvang je meer salaris. De loonheffingskorting bestaat uit twee delen:

  • De algemene heffingskorting. Deze geldt voor alle 18-plussers in Nederland;
  • De arbeidskorting. Deze geldt voor alle werkenden in Nederland;

Werk je in loondienst? Dan hoef je hier zelf geen rekening mee te houden. Dit doet je werkgever namelijk, dat is hij of zij verplicht! Let er wel op dat de loonheffingskorting waar je recht op hebt afhankelijk is van je inkomen en je leeftijd. Bekijk hier alle heffingskortingen die van toepassing zijn in 2020.

Loonheffingskorting aanvragen

Zolang je werkt heb je dus recht op korting over de belasting die je betaalt. Deze loonheffingskorting vraag je altijd aan bij je werkgever of uitkeringsinstantie. Je werkgever of uitkeringsinstantie betaalt vervolgens minder belasting waardoor jij meer loon ontvangt. Win-win dus!

De loonheffingskorting vraag je aan door het formulier ‘Model opgaaf gegevens voor de loonheffingen‘ in te vullen. Vaak krijg je dit van je werkgever zodra je begint aan een nieuwe baan of tijdens het tekenen van het contract.

Werk je voor meerdere werkgevers tegelijk?

Werk je tegelijkertijd bij meer dan 1 werkgever? Of heb je een uitkering en tegelijkertijd een baan? Vraag dan altijd bij maximaal 1 werkgever loonheffingskorting aan. Doe je dit bij allebei de werkgevers, dan ontvang je te veel korting op de belasting. Grote kans dat je dan achteraf heel wat belasting terug moet betalen.

Loonheffing toepassen of niet?

Of je de maandelijkse loonheffing toe wilt passen of niet mag je in principe zelf bepalen. Houd in ieder geval wel goed rekening met het volgende wanneer je gaat beslissen:

  • Pas je de maandelijkse loonheffing niet toe? Dan is je netto salaris een stuk lager. Je ontvangt de totale som aan loonheffingskorting namelijk in één keer na het invullen van de jaarlijkse belastingaangifte.
  • Pas je de maandelijkse loonheffing wel toe? Dan is je netto salaris hoger. Je ontvangt na het invullen van de jaarlijkse belastingaangifte waarschijnlijk niets terug omdat je iedere maand een stukje terugkrijgt.

Hulp nodig bij het invullen van het model voor de opgaaf gegevens voor de loonheffingen?

Heb je na het lezen van dit artikel vragen of zoek je misschien hulp bij het invullen van de papieren van de belastingdienst? Mail ons dan op info@selectpro.nl, we helpen je graag!