Een nieuwe baan biedt je de kans om te onderhandelen over je salaris. Dit is dan ook de normaalste zaak van de wereld. Toch blijft het altijd een beetje spannend om te beginnen over je gewenste loon. Wanneer is het daar nu het juiste moment voor en tot hoe ver kun je gaan? Geen zorgen! In dit artikel geven we je een aantal praktische tips waarmee jij het meeste uit je salarisonderhandelingen haalt!
Hoe te onderhandelen over salaris
Ga je onderhandelen over je salaris? Zorg er dan altijd voor dat je goed voorbereid bent.
Zo doe je er goed aan te beginnen met een uitgebreide voorbereiding van het gesprek. Een goede voorbereiding is immers het halve werk ?.
Een sollicitatie- / salarisgesprek kun je het beste voorbereiden door de volgende zaken uit te zoeken en voor je zelf op een rijtje te zetten:
- Onderzoek de CAO en bekijk welke schalen er zijn. Zo weet je wat de doorgroeimogelijkheden zijn;
- Vul de salarischeck van het FNV Zo weet je wat het gemiddelde salaris is voor jouw functie.
- Welke meerwaarde en kwaliteiten heb jij te bieden voor het bedrijf?
- Waar ben je tevreden mee en wanneer haak je af? Zorg dat je dit van te voren duidelijk maakt voor jezelf. Dan hoef je daar tijdens het gesprek niet meer over na te denken.
Als het dan eenmaal zover is en je zit daar aan tafel, laat de ander dan altijd eerst een bod doen. Zo heb je namelijk direct een beeld van de mogelijkheden. Ook als het openingsbod je positief verrast, zeg dan nooit meteen ja. Een werkgever verwacht vaak dat je gaat onderhandelen, dus hij of zij zal vaak wat lager inzetten dan het maximum bedrag.
Zorg er daarnaast voor dat je jouw tegenbod altijd kunt onderbouwen met feiten en/of argumenten. Op die manier creëer je een soort wisselgeld voor de werkgever. Laat hem of haar zien wat ze terugkrijgen voor het salaris. Gebruik liever niet je huidige salaris als pressiemiddel, dit komt vaak zwak over. Noem liever jouw motivatie, sterke punten en goede eigenschappen.
Tot slot doe je er goed aan om je flexibel op te stellen tijdens de onderhandelingen. Je kunt namelijk niet altijd precies krijgen wat je in gedachten hebt. Kosten wat het kost blijven onderhandelen om je gewenste salaris te ontvangen gaat je relatie met je toekomstige werkgever niet ten goede komen.
Bedenk ook dat het salaris slechts één onderdeel van het totale plaatje is. Je kunt namelijk ook onderhandelen over de secundaire arbeidsvoorwaarden als je merkt dat je de grens bereikt hebt op het gebied van salaris. Wellicht is het mogelijk om het salaris dat je misloopt op te vullen met een laptop, telefoon of auto van de zaak.
Zo zie je dat er veel komt kijken bij het onderhandelen over salaris. Geen enkel gesprek zal hetzelfde zijn, maar over het algemeen kom je met de bovenstaande tips een heel eind. Zo ga je niet meer met knikkende knieën, maar met de borst vooruit een salarisgesprek in!
Vragen om opslag
Niet alleen wanneer je aan een nieuwe baan begint kun je onderhandelen over het salaris. Ook als je binnen je huidige functie steeds meer verantwoordelijkheden krijgt of heel veel belangrijke resultaten weet te behalen kun je het salaris ter sprake brengen. Dit doe je door te vragen om opslag.
Waarschijnlijk ben je tevreden met het bedrag wat elke maand op je bankrekening wordt gestort. Toch gaat het bij veel werknemers na verloop van tijd kriebelen, is dit salaris eigenlijk wel genoeg? Helaas kun je niet zomaar van de een op de andere dag naar je leidinggevende stappen en om een salarisverhoging vragen. Je moet hier het juiste moment voor kiezen. Zo vergroot je de kans van slagen.
Vragen om opslag kun je dan ook het beste doen wanneer een van de volgende situaties van toepassing is:
- Jouw functie verandert
- Krijg je bijvoorbeeld meer verantwoordelijkheden of worden er andere (kleine) aanpassingen in je functie gedaan? Ga het gesprek dan aan als je hier graag een extra stukje beloning voor terug wil!
- Het beoordelingsgesprek
- Tijdens het jaarlijkse beoordelingsgesprek zit je toch al om de tafel om het over jouw prestaties te hebben. Is de manager tevreden en heb je het gevoel dat je hier op in kunt haken? Trek het gesprek dan een stukje breder en breng je salaris ter sprake.
- Nieuwe skills
- Merk je dat je kennisniveau de laatste tijd hard gegroeid is? Heb je bijvoorbeeld trainingen of cursussen gevolgd? Maak dit dan kenbaar bij je leidinggevende en geef duidelijk aan waarom je denkt dat je hierdoor recht hebt op meer salaris.
- Resultaten en werkzaamheden
- Boek je veel en belangrijke resultaten voor het bedrijf? Voer je werkzaamheden uit die anderen niet of minder goed doen? Dan is dat een goede reden om het gesprek aan te gaan met je leidinggevende.
Ga je om opslag vragen? Zorg dan dat je goed voorbereid bent! Bedenk bijvoorbeeld van te voren hoeveel je omhoog wilt qua salaris. De vraag; ‘waarom denk je dat je een salarisverhoging verdient’ voel je natuurlijk al aankomen. Zorg dus dat je hier een duidelijk antwoord op kunt geven.
Hulp nodig bij het onderhandelen over salaris?
Heb je na het lezen van dit artikel vragen of zoek je misschien hulp bij het voorbereiden van een salarisgesprek? Mail ons dan op info@selectpro.nl, we helpen je graag!